KØLSTER - DANMARK

Cider er en naturlig del af vores ’brygge-univers’, som handler om, hvordan man kan forvandle et stykke dejlig dansk jord til en helt lokal gudedrik. Og ikke nok med det, men også hvordan man kan tage naturens processer i ed for at lokke hemmelighederne ud af æblerne. Vores ciderfremstilling har stået på siden 1994, og har lige siden været båret af en stræben efter med simple midler at lokke æblernes iboende natur over i et glas med den perlende, klare, aromatiske, friske og berusende drik.

Hvad er karakterisk for jeres cidere?

Cideren fremstilles af en kompleks blanding af æblesorter, der repræsenterer alle nuancer af sødme, aroma, bitterhed og syrlighed ligesom med naturens vilde æbler. Al frugt er økologisk eller demeter-godkendt. Den nænsomme og giftfrie dyrkning betyder, at mostens sammensætning er ideel til den meget langsommelige gæringsproces, som vi efterstræber. I efteråret når temperaturerne ned i et køligt leje der sikrer, at vi kan nå at gribe ind, hvis processen tager fart. Nøglen til vores cider er langsommelighed. Først efter adskillige omstikninger hen over vinteren tappes cideres i det tidlige forår eller endda først hen i april, hvorefter den fortsætter med endnu en gæring i flasken, hvor den perlende karakter udvikles.

Hvad finder du mest interessant ved at producere cider?

Udfordringen består i at se processen som et samlet hele, hvor hvert del af processen fra jorden via træet og frugterne og til selve fremstillingen af mosten og dens gæring er et samlet hele. Det er i denne samlede kompleksitet, at fascinationen holdes i gang. Det er lige overraskende hvert år, at opleve hvordan mosten bliver til et plumret og gråt fluidum for så til sidst at folde sig ud med sin store skønhed.
  

Kølster tager følgende cidere med til festivallen:

Cideren er af to årgange hhv af høsten 2014 og 2015. Forskellen ligger i hvordan såvel råvarer som proces har været påvirket af de to års meget varierende betingelser lige fra frugtens meget tidlige udviklnig og modning i 2015 men til gengæld med et lavt sukkerindhold i forhold til det omvendte i 2014. Det gi’r to cidere med hver deres fylde eller slankhed og aromatiske karakter.

www.koelster.dk