FARENDLØSE MOSTERI - DANMARK

FARENDLØSEGårdvin.JPG

Farendløse startede en produktion af mousserende æblevin på Farendløse Mosteri i 2015. Æblerne er fra egen plantage og mosten er presset på den gamle Rynkeby pakkepresse fra 1945. I plantagen er der 660 gamle træer fordelt på 12 sorter. Da de overtog plantagen i 2015 havde den stået urørt i mange år. Farendløse vidste ikke hvilke sorter der var i plantagen før end at den tidligere ejers søn, Jørgen Jochumsen, der var opvokset på mosteriet og havde holdt plantagen i mange år, kom uanmeldt på besøg. Farendløse har eksperimenteret med alle sorterne i vinproduktionen og både lavet enkeltsortsvine og vine hvor de blander mosten fra de forskellige æblesorter - enten under gæringen af grundvinen eller lige før flaskningen. Vinene er gæret langsomt færdige, inde i det gamle mosteri, hvor der er køligt året rundt. Farendløses spontangærede vine er i både 2016 og 2017 først flasket i foråret eller ind i sommeren. Eftergæringen på flaske har varet over et år og kun en enkelt af deres vine er færdig her til festivalen.

Hvad syntes i er mest interessant ved at producere cider?

At de mikrobielle processer og den naturlige konservering fører til at vinen udvikler sig over årene. Det er især interessant når vinen over en kort tid ændrer sig, også efter at den er blevet degorgeret.

Farendløse Mosteri tager følgende cidere med på dagen:

Gårdvin af 2015 høsten. Fremstillet på most af sorterne Guldborg, Aroma, Rød Ananas, Discovery, Belle de Boskoop, Pigeon, Ingrid Marie, Elstar og Gloster. Vinen er spontangæret og den er færdiggæret i flasken med det naturlige sukker fra æblerne. Der er ikke tilsat sulfitter.